Je huis isoleren is actueler dan ooit. Is jouw huis al optimaal geïsoleerd of liggen er nog mogelijkheden open? Het is goed om te weten dat je voor vijf typen isolatiemaatregelen gebruik kunt maken van de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE).
Hulp bij de subsidieaanvraag
Wij ondersteunen je graag bij de subsidieaanvraag. De aanvraag moet je natuurlijk wel zelf doen, maar we helpen je er graag bij. Het is af en toe best ingewikkeld. Investeringen in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren gelden bijvoorbeeld als één maatregel. En om in aanmerking te komen gelden minimum en maximum oppervlakten waarop je isolatiemaatregelen toe moet passen. Ook moeten isolatiewaarden aan bepaalde eisen voldoen en soms is een verklaring van een bouwbedrijf nodig.
We maken het jou zo makkelijk mogelijk door jou alle informatie en gegevens te geven die je nodig het voor de aanvraag. Zo weet je zeker dat alles klopt wanneer jij je subsidie aanvraagt.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Let op: om gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden voor het isoleren van je huis moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je bent eigenaar en hoofdbewoner van de woning
- De subsidie is niet bedoeld voor vergroting van je woonoppervlak. Denk daarbij aan een aanbouw, nieuwe verdieping of nieuwe dakkapel. Ga altijd uit van de situatie en de afmetingen van vóórdat je begint met de verbouwing.
- Je woning heeft een bouwjaar van voor 1 januari 2019, tenzij je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
- Je mag de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Dat moet gebeuren door een bouwinstallatiebedrijf.
- Je mag per isolatiemaatregel maar één keer subsidie aanvragen. Heb je voor betreffende maatregel al eens subsidie aangevraagd: dan mag dat niet nog een keer.
- Je mag de dikte van isolatie dat al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.
Voor deze isolatiemaatregelen kun je subsidie aanvragen
Voor een vijftal isolatiemaatregelen kun je gebruik maken van de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje. Meer gedetailleerde en technische informatie lees je op deze pagina van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Wil je graag meer uitleg of wil je weten of jouw woning voor een of meer van deze subsidies in aanmerking komt? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Samen met jou nemen we jouw specfieke situatie onder de loep en bekijken we wat voor jou de mogelijkheden zijn.
Voor deze vijf typen isolatiemaatregelen kun je subsidie aanvragen:
- Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuren is er een paar centimeter ruimte tussen twee Hiertussen kunnen isolatiematerialen worden aangebracht. Naast spouwmuurisolatie mag je ook gevelisolatie laten uitvoeren. - Gevelisolatie
Gevelisolatie kan op twee manieren: door een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel aan te brengen of door isolatie aan de buitenzijde van de buitengevel aan te brengen. Naast gevelisolatie mag je ook spouwmuurisolatie laten uitvoeren. - Bodem – of vloerisolatie
Je moet in je subsidievraag kiezen tussen bodemisolatie of vloerisolatie: je krijgt maar voor één van deze beide maatregelen subsidie. Je kunt de bodem laten isoleren door een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. Bij vloerisolatie moet je minimaal 20 vierkante meter van de bestaande vloer isoleren. - Dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie
Je moet in je subsidieaanvraag kiezen tussen dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie: ook in dit geval krijg je maar voor één van deze beide maatregelen subsidie. Bij dakisolatie kies je voor het isoleren van het bestaande dak. Om voor zolder- of vlieringvloerisolatie in aanmerking te komen moet de zolder of vliering onverwarmd zijn. Er mogen dus geen voorzieningen aanwezig zijn waarmee je de zolder verwarmt, ook niet als je die voorzieningen niet gebruikt. - Glasisolatie, kozijnen en deuren
Als je investeert in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. Als je bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor Triple glas voor de benedenetage en voorgevel van je woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan zal de laatste aanvraag afgewezen worden. Je kunt dus beter alle glasmaatregelen in één aanvraag opnemen, mits je die maatregelen binnen 24 maanden uitvoert.
Weten of jouw huis in aanmerking voor isolatiesubsidie?
Wil je jouw huis isoleren en ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een of meerdere van deze isolatiesubsidies? We helpen je graag! Neem gerust contact met ons op.